Kivijalka- ja verkkokaupan synergian ikuinen taistelu; kumpi on loppupelissä tärkeämpi?

Helsingissä toiminut My O My vaatebrändin omistaja Pauliina Louhiluoto ilmoitti, että hän lopettaa oman liiketoimintansa. Noin kymmenen vuotta markkinoilla ollut brändi oli saavuttanut merkittävän aseman Helsingin muotiliikkeiden tarjonnassa ja teki myöskin positiivista tulosta. My O My-brändi oli lisäksi päässyt ulkomaisen Fartech-verkkokaupan listoilla ja vienti oli kaksinkertaistanut. Yrittäjä oli kuitenkin taistellut kovia liiketilavuokria ja palkkakustannuksia vastaan ja muuttuva liikekonsepti ei ollut enää sama, mikä oli ollut alkuperäinen strategia helsinkiläisenä butiikkina. Työntekijät käyttivät nykyään aikansa takahuoneessa paketointiin, kun aiemmin oltiin valmiina asiakaskohtaamiseen, tehtiin somistuksia, harjoitetiin sisäänostoja ja kannettiin myyntivastuuta. Ongelman ydin oli positiivinen, mutta tämän yrityksen strategian ulkopuolella. Tässä tapahtui aika harvinainen ja samalla huolestuttava ilmiö eli oma verkkokauppa tappoi rakkaan kivijalkakaupan. Ja tämä ilmiö ei ollut ensimmäinen, sillä vastaavia lopettamisia tai liiketoiminnan myyntejä olivat tehneet Helsingissä jo aiemmin Sofinah, Gaudete ja Nina’s

Ohessa IS:n isompi juttu aiheesta:

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000005959575.html?fbclid=IwAR1nPiYrvTbtRnOY-2_kyqfi6ur0RzS3TEnMUlAcIyjHtN9ftpoPCniEkQw

my o my

Päinvastainen tarina löytyy Oulusta, missä lastenvaatteita myyvä yritys Gugguu Kids palkittiin Nuori Yrittäjä 2018 palkinnolla. Yritys on voimakkaasti keskittynyt yhdistämään verkko- ja kivijalkabrändin ja tuonut mukaan myöskin ekologisuuden osana kansainvälistymisstrategiaa. Yritys hyödyntää voimakkaasti somea ja sitä seuraa ig:ssä 36t seuraajaa ja pinterestissä 18t/vk. Vielä ehkä hienompi tarina muotialalta on Bypias, joka toimii tällä hetkellä kahdeksassa maassa ja on keskittynyt tekemään sosiaalisesta mediasta sisäänheittäjän ensin verkkokauppaan, joista sitten lähdetään hakemaan elämystä Bypias-butiikeista. Mielestäni juuri Bypias brändi on oivaltanut parhaiten Suomessa verkkokaupan ja kivijalkakaupan synergian ja saanut ihmiset paitsi tykkäämään tuotteista niin myös fanittamaan brändiä. Bypias brändiä seuraa ig.ssä 27t ja pinterestissä peräti 135t/vk. Oman konsulttipalveluni #wpsm verkko-ja kivjalkakaupan mittaroinnissa Bypias saavutti isoimmat pisteet (mittaroinnin kohteena eri fiilis, tekniikka ja yhteistyö prosessikohdat).

Bypias ja Gugguu Kidsin yhdistävä tekijä on voimakas digitalisaation hyödyntäminen ja kaupan ohjaaminen somen avulla kohti kivijalkaa.

bypias

Mutta onko kivijalkakauppojen aika ohi ja taisteleeko kauppakeskukset kuten esim. Redi tuulimyllyjä vastaan? Tuoreimman tutkimuksen mukaan jopa 12% ihmisistä ei pidä hintaa merkityksellisenä verkkokauppa hankinoissa. Samalla tänä vuonna astuu voimaan uusi maksupalveludirektiivi PSD2, joka avaa pankkien rajapinnat kolmansien osapuolien käyttöön. Yksi #wpsm mittaroinnin kohteena tekniikka-osiossa oli juuri maksukanavien määrä, jotka todella monella kotimaisella toimijalla olivat jääneet alle 10 kanavan varaan. Juuri tuo uusi direktiivi tulee tuomaan paljon lisää rajapintaa kehittää palvelua edelleen. Mutta maksutavat eivät vielä tuo yksistään lisää asiakasvirtaa kivijalkoihin ja miten etenkin miellyttäviä kaupunkien keskustoja voitaisiin elvyttää kaupan elämyskohteina? Pitäisikö kauppiaan kuitenkin ajatella verkkokaupan digitaalisen kehittämisen olevan pääteemana, jotta saadaan varmistettua asiakasvirrat kivijalkakaupan puolelle. Ainakin 135t/vk some-seurannalla syntyy halu avata Bypiasin ovi, vaikka muuten brändi saattaisi olla vieras ja ohi omasta kysyntävirrasta.

Isoista pelaajista oiva esimerkki on Ikea, joka on muuttanut omaa liiketila-strategiaa kysynnän myötä. Se aloitti Isossa-Britanniassa avaamalla kaupunkien keskustoihin pienempiä liikkeitä. Päätös lähti liikkeelle asiakkaiden palautteista, jossa yhtiön myymälä koettiin olevan liian kaukana ihmisistä. Suomessa Ikea jätti on päättänyt perustaa Koivusaareen yhdistelmän, missä olisi tavaratalo, liike- ja toimitiloja sekä hotelli. Kun muistaa, että Ikea on myöskin laajentunut mm. rahoituksien puolelle (Ikanobank), alkaa tulevaisuuden synergia kuvio aueta. Jotenkin tämä mixi muistuttaa erään jääkiekkoseuran seuraavaa pyhättöä, jossa jääkiekon lisäksi voisi shoppailla ja myöskin asustella hotellissa. Yksi erittäin tärkeä havainto näissä suunnitelmissa on, että näihin kauppoihin ei ole tarkoitus tulla omalla autolla vaan liiketilapaikat on valittu tarkkaan metron tai muuten hyvien julkisten yhteyksien varrelta. Harva enää muistaa, että Helsingissä autokauppiaat olivat aikoinaan valloittaneet Esplanadin. Siellä oli lähes kymmenen kauppiasta, josta osa on vielä elossa, mutta tällä hetkellä kehäteiden varsilla omissa lasipalatseissaan. Tullaanko joskus näkemään tämän kauppiaskaartin palaaminen ydinkeskustaan?

ikea

Varmaa on, että myös kivi ja verkkokaupan kehityksestä tulee mielenkiintoinen vuonna 2019. Tulemme näkemään paljon uusia aloituksia ja samalla myös harmillisia perinteisen kivijalan lopetuksia. Tulemme myös näkemään jättien tulon kaupunkien keskustoihin ja kokonaan uusia elämyskeskuksia.  Lisäksi tulen ennustamaan, että Amazon tulee saapumaan tämän vuoden aikana Suomen markkinoille ja silloin oman brändin, liikkeen tai palvelun pitää sisältää sellaista, mitä muualla ei ole tarjonnassa. Sen jälkeen peli on ihan eri ja pelikirjan säännöt voi tuntua vieläkin vieraammilta. Lopuksi oma ennusteeni tämän vuoden trendeistä sekä verkkoon että lattialle:

tammiblogi1

tammiblogi2

Kysy myös uudesta #wpsm kivi- ja verkkokaupan digimittaroinnista tai pyydä tarjous auditoinnista. Tästä tarinasta löytyy myös puhujaversio #myspeaker ja #speakersforum kautta.

terv.

Headcoach Wiki, Billnäs

 

yhteistyössä:

#myspeaker

#speakersforum

#mazhr

#inhunt

#wpsm on konsulttipalvelu, joka auttaa yrityksiä myynnin, markkinoinnin ja hr haasteissa digimurroksen aikana. 

kari.wikholm@wpsm.fi

0400884253

#itsejohtaminen #fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #exitcase #mazhr #työnmurros #verkkokauppa #digikauppa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: