#wpsm #OmaAktiivi blogi osa 7: Maali; uusi työpaikka ja valmistautuminen seuraavaan yt-neuvotteluun

#wpsm #OmaAktiivi blogisarjan tavoitteena on ollut käydä koko uran rakentamisen ja uuden työn työnhakemisen polku läpi. Mutta oletko maalissa kun vihdoin saat sen unelma duunin ja tartut seuraavaan haasteeseen. Aina kuitenkaan uran kehitys ei ole omissa käsissä ja seuraava yt-neuvottelu voi olla jo odottamassa piilossa. Miten varmistan oman henkilöbrändin haluttavuuden myöskin jatkossa työmarkkinoilla, haastaa head coach Wiki #wspm ?

Työmarkkina arvon ylläpito.png

Olen kirjoittanut koko kevään #OmaAktiivi blogia, jossa olen pirstaloinut uran rakentamisen ja ennen kaikkea työn hakemisen pieniin osiin prosessoimalla eri työnhaun osaset. Nimen blogiin valitsin ajankohtaisen Aktiivimallin mukaan, jossa valtiovalta patistaa työttömiä hakemaan aktiivisemmin töitä. Kun leikkurit tulivat huhtikuussa käyttöön, leikkasivat ne noin puolelta sen vajaa 5% tuista, joka kertoo Aktiivimallin onnistumisesta. Tämä tulos ei yllätä minua, koska olen itse tehnyt paljon uravalmennuksia etenkin pitkäaikaistyöttömien parissa. Oman blogin nimivalinnassa viittaan vahvasti henkilön omaan haluun alkaa hakea töitä ja rakentaa omaa urapolkua. Kuten tuo Aktiivimallin leikkurin tulos kertoo, osaan porukasta pakottaminen tuo ryhtiä ja toiseen puoleen ei toden näköisesti mallista ole hyötyä myöskään henkilölle itselle, koska pääpaino kääntyy pakottamiseen ja byrokratiaan. Halu pitää lähteä itsestä ja omasta henkilökohtaisesta tilanteesta, ennen kuin aito aktiivinen työn haku alkaa ja voi keskittyä itse tekniikkaan.

Fiilis x tekniikka kolmio

Olemme M2 Talent Akatemian kursseilla lähestyneet työnhakua jakamalla opettelun kolmeen osaan. Ne ovat Fiilis, Tekniikka ja Yhteistyö. Kuten Aktiivimallin tulos osoittaa suoraan, ei pelkällä tekniikan hallitsemisella ja omalla aktiivisuudella välttämättä löydetä työtä, ellei oma fiilis ole kunnossa. Lisäksi jokainen tarvitsee oman tukiverkon etenkin silloin, jos on työtön ja joutuu hakemaan uusia haasteita. Tuo lähestyminen työn hakuun kolmio-opin kautta yksinkertaistaa prosessia ja tuo siihen valtavasti lisää tehoa.

Olen seurannut etenkin linkedin kautta eri uravalmennuksia ja niiden toteutuksia, joista suurin osa keskittyy linkedin algotrimien hallitsemiseen tai cv-knoppien tekemiseen. Halusin itse laittaa koko prosessin luettuun muotoon, jossa on koko ajan mukana sekä henkinen että fyysinen puoli oman henkilöbrändin rakentamisessa. Meidän kursseilla olen joka kerta livenä törmännyt tilanteeseen, missä ”lamppu” syttyy ja käännös kohti uutta työpaikkaa syntyy. Vedin yhtä koulutusta erään ryhmän kanssa, jossa oli mukana akateemisia pitkäaikaistyöttömiä, joilla kaikilla oli 1-2 korkeakoulututkintoa ja cv/linkedin profiilit huippukunnossa. Silti ryhmän keskiarvo työttömänä olemiseen oli 27 kk ja useimmat olivat vaipuneet totaaliseen horrokseen. Mitä pidemmälle työttömyys jatkuu, sen vähemmän fiilistä on löytää uusia eri mahdollisuuksia ja oma henkinen taso laskee. Tämän ryhmän kanssa muutimme valmennusta niin, että keskityimme enemmän fasiloitoinnin kautta oman fiiliksen löytämiseen. Ja se ei löydy muualta kuin ihmiseltä itseltään.

Lyhyt oppimäärä.png

On erittäin helppo todeta valmentajana, että nyt sinun pitää löytää hyvä fiilis hakea töitä. Viime päivinä myöskin eri poliitikot ovat ottaneet kantaa niiden työttömien työnhakuun, jotka eivät löydä töitä. Itse olen lähestynyt asiaa puhtaasti valmentajan roolilla saada ihminen oman tekemisen kautta muuttumaan kohti haluttua tavoitetta.

Ihminen on kuin pieni yritys, jolla on valittu strategia,

Jos oma #itsejohtaminen rönsyilee ja se ei tue valittua strategiaa, ei töitä välttämättä löydy ja et pääse työhaastatteluihin. Olen kirjoittanut paljon tuosta #itsejohtamien aiheesta ja siinä oma nöyryys omia arvoja ja kompetensseja kohtaan on ratkaisevaa. Tiedot ja taidot on aina helppo laittaa paperille ja samalla valehdella itselle että näillä mennään, mutta nuo piilossa olevat arvot ja personaalisuuden piirteet avaavat graalin maljan ja muutos alkaa väkisin. Et voi valehdella itsellesi, kun tutkit omia tuloksia ja sen jälkeen tapahtuu yleensä ymmärrys, millä pelikorteilla oman henkilöbrändin peliä jatketaan. Saatat tarvita noiden pelikorttien avaamiseen ulkopuolista apua, mutta sitä yleensä on varmasti hyötyä ja matkalle syntyy selkeä roadmap. Koko #OmaAktiivi blogi sarjan tarkoitus on ollut avata tuo polku huomioiden kummatkin Fiilis ja Tekniikka osaset (M2 Talent Akatemia hyödyntää itsearvion tekemisessä kehittämäänsä @mazhr menetelmää, jossa ihmisen arvoja ja kompetensseja verrataan vastaavasti työmarkkinoiden vastaaviin hakuparametreihin)

Kompetenssit ovat piilossa.png

  1. Ja vihdoin uusi työpaikka vai valmistautuminen seuraavaan yt-neuvotteluun ?

Jossain kohtaan se sitten kolahtaa ja headhunter tekee sen soiton. ”Kari Wikholm M2 Talent Oy:sta, olisiko sinulla hyvä hetki puhua meidän tarjoamasta uramahdollisuudesta….” Kun vihdoin kirjoittaa nimensä uuteen työsopimukseen, on ihan normaalia, että syntyy helpotus. Sen jälkeen alkaa perehtyminen uuteen työhön ja ”honey moon” jakso kestää jonkin ajan. Sen jälkeen työ vie mukaansa ja arki yleensä koittaa. Mitä mielekkäämpi ja juuri sinun #itsearvion pohjalta tehtyä strategiaa vastaavaa työ on, sitä paremmin tulet todennäköisesti viihtymään ja saat enemmän tuloksia aikaiseksi. Mutta myöskin tässä kohdin ei kannata lopettaa oman henkilöbrändin rakentamista, vaan oma linkedin profiiili kannattaa olla kunnossa 24/7 ja myös oma CV kannattaa päivittää aika-ajoin. Joskus liike-elämässä muutokset ovat piilossa ja et huomaa haasteita, ovat ne sitten työpaikan tai yrityksen sisäisiä. Oma focus saattaa olla puhtaasti omassa työssä /missiossa ja et huomaa ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Erityisesti haluan myös muistuttaa työpaikan sisäisistä uramahdollisuuksista etenkin isoissa yrityksissä, koska olethan jo sisällä yrityksessä ja sinut tunnetaan.

HC 10 vinkkiä

Uudesta työpaikasta kannattaa kuitenkin nauttia ja sinun elämän muutoksesta on hyvä ottaa kaikki irti. Olet aikanaan tehnyt ison päätöksen hakea uusia haasteita ja toivottavasti uusi työpaikka tukee sitä strategiaa, minkä aikanaan valitsit. Joka tapauksessa tulet kehittymään lisää tässä työssä ja kokemus alkaa taas kasvamaan korkoa.

Mutta tässä digitalisaation aiheuttamassa disturbiossa sinun on hyvä muistaa että työpaikat pirstaloituvat yhä enemmän ja on vain sinusta kiinni, miten sinun henkilöbrändisi jatkossa kohtaa työmarkkinat ja miten haluttava sinun brändisi on tullessasi vanhemmaksi.

M2 talent profiili.png

Pulkkinen oli ollut edellisessä työpaikassa IT Oy:ssa tekemisissä eri CRM järjestelmien kanssa ja tutustunut myöskin GPDR muutokseen ja tehnyt vanhalle työnantajalle mittavan prosessikäsikirjan, miten kohdata tuleva tietojen käsittelymuutos. Kun Pulkkinen jäi työttömäksi, oli tuo mitätön pieni osaamien jäänyt unholaan. Mutta kun Pulkkinen osallistui eräälle uravalmennus kurssille, siellä käsiteltiin hakusana- optimointia. Pulkkista oli pyydettä laittamaan kaikki ne hakusanat omaan linkedin profiiliin, missä hän koki olevansa hyvä ja mitä hommia hän halusi jatkossa tehdä. Aluksi linkedin profiili oli vaatimaton ja myös summary-osio puuttui täysin. Mutta mitä pidemmälle työnhaku edistyi, parani profiili ja hakusanoja löytyi lisää. Eräänä päivänä Pulkkinen muisti tuon pienen GPDR episodin vanhassa firmassa ja hän lisäsi sen linkedin-profiiliin. Pulkkinen ei vielä silloin tienyt, että IT Oy:n kilpaileva yritys ICT Oy oli aloittanut suorahaun GPDR osaajan löytämiseksi, joka tulisi rakentamaan koko yrityksen GPDR-prosessin kuntoon, ICT OY oli Suomen suurin alalla toimija ja kyseinen IC Vice Presinentin posti oli yksi Suomen arvostetuimpia. Seuraavana päivänä Pulkkisen puhelin soi ja lankan päässä oli headhunter: ”Haluaismme tavata teidät…”

No tällä tarinalla oli onnellinen loppu, mutta Pukkinen kuitenkin päätti, että nyt hän ei rakastu uuteen yritykseen, vaan pitää samalla myöskin pään kylmänä, pöydän siistinä ja huolehtii myöskin jatkossa omasta henkilöbrändistä. Ja olihan Pulkkinen nyt Vice President. Se kuulosti myös hyvältä kalakavereiden keskuudessa.

Pulkkinen kättely.jpg

 

Lopuksi haluan kiittää lukijoita, jotka ovat jaksaneet lukea minun #OmaAktiivi blogin eri osia ja toivottavasti niistä on ollut hyötyä eri uran vaiheessa oleville ihmisille. tsemppiä työn hakuun ja pidetään omasta henkilöbrändistä huolta. t. head coach Wiki #wpsm #m2talent

#wpsm on konsulttipalvelu, joka auttaa yrityksiä myynnin, markkinoinnin ja hr haasteissa digimurroksen aikana. Jos tarvitset apua, ole yhteydessä ja pyydä tarjous

terveisin Wiki

headcoach #wpsm #m2talent

kari.wikholm@wpsm.fi

0400884253

#itsejohtaminen #fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #exitcase #mazhr #työnmurros

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: