#OmaAktiivi blogi osa 6: Keskittyminen tekniikkaan ja työhaastattelut

#OmaAktiivi blogin 6. osassa keskitytään tekniikan hiomiseen ja aletaan valmistautua työhaastatteluun. Työhaastattelu on selkeä välietappi kohti uutta uraa ja myös siitä pitää nauttia. Jokainen työhaastattelu jää sinun muistoon ja tulee olemaan merkkipaalu riippumatta sittä, pääsetkö jatkoon vai ei. Etenkin juuri työhaastattelussa yhdistyy ”Fiilis x Tekniikka” erityisen hyvin. Miten itse valmistaudut työhaastatteluun?

Työmarkkinan teema.png

Systemaattinen työnhaku on matka kohti seuraavaa haastetta. Kun aletaan valmistautua työhaastatteluun, on fiilis varmasti jo hyvä ja usein tekniikan hallitseminen pitäisi olla päätarkoituksena. Mutta suurimmat virheet tapahtuvat jo aiemmin, jos selkeä strategia puuttuu taustalta. Jos olet tehnyt kotiläksyt hyvin, niin sinulla on tehty pohjalle hyvä #itsearvio, jossa olet avannut paitsi tiedot, taidot ja tunteet, mutta tärkeimpänä arvot ja kompetenssit. Kun olet näistä tehnyt itsellesi ”käsikirjoituksen” on sitä helppo toistaa hissipuheesta kohti cv:tä ja linkedin profiilia. Tällöin, kun kutsu työhaastatteluun koittaa, on tämä käsikirjoitus taustalla sinun ”kovalevyllä” muistissa ja sinun on helppo tavata headhunter tai yritys.

Työhaasttattelu.png

Mutta jos nämä kaikki edellä olevat ovat eri paria, rönsyilee sinun tarina ja ammattilaisen on helppo löytää sieltä aukkoja ja epäsymmetrisyyttä, joka vaikeuttaa sinun etenemistä. Helpoin testi tähän on verrata, puhuvatko seuraavat kolme asiaa samaa kieltä toistamatta itseään:

 

 1. Työhakemus
 2. CV todistus
 3. Linkedin profiili

Hyvä on myös huomata, että työhakemus ei ole cv puhdas toisto, vaan siellä pitäisi juuri tulla esiin sinun perusstrategian vahvuuksia adjektiiveina, jota sitten CV ja Linkedin profiilit säestävät. Tuloksen ratkaisee, miten hyvin olet tehnyt pohjatyöt ja onko #itsearvio riittävän rehellinen ja vakuuttava tukeakseen uskottavasti sinun tarinaa.

Kun koittaa hetki päästä työhaastatteluun, se ei ole irrallinen hetki, vaan osa sinun henkilöbrändin tutkimista ja mietintää, minkä kuvan annat itsestäsi. Jokaisella meillä on henkilöbrändi, halutaan sitä tai ei. Sen takia sinun tarinasi pitäisi saada näyttämään loogiselta, johon etenkin arvojen ja kompetenssien riittävä toisto auttaa. Eri haastattelumuotoja on monenlaisia ja ne ovat osa isompaa prosessia, jota headhunter- toimistot käyttävät analysointiin.

Eri haastattelumuotoja voi olla lisäksi rinnakkain menossa useita:

Teemat.png

 1. Valmistautuminen työhaastatteluun

Kun headhunter viimein soittaa, alkaa pitkän matkan loppurutistus ja viimeistely. Jos olet tehnyt pohjatyöt hyvin, olet todennäköisesti käyttänyt merkittävästi elämäsi aikaa saattaaksesi sinun henkilöbrändin mahdollisimman haluttavaksi ja nyt on aika vielä laittaa juna kulkemaan hieman lujempaa samaan suuntaan. Valmistautumisen työhaastattelun voi jakaa kahteen eri osa-alueisiin, mitä harjoitellaan ihan livenä M2 Talent Akatemian kursseilla. Ja ne ovat tutut ”Fiilis x Tekniikka = Uusi Ura”

Työhaastattelua voi verrata kilpaurheiluun, missä pitkän treenirupeaman päätteeksi koittaa itse kilpailu. Pidä huolta, että kaikki sinun tekemä pohjatyö ei nyt valu hukkaan vaan puhkeaa kukkaan.

Fiilis kuntoon !

Kun kutsu haastatteluun tulee, pitää sinun henkinen ja fyysinen kunto saada parhaimpaan mahdolliseen kuntoon. Siihen kuuluu riittävä lepo, muiden asioiden sulkeminen pois mielestä ja keskittymien itse kyseisen yrityksen tehtävään ja siihen lisäarvon tuottamiseen. Taustalla saattaa olla mörköjä vanhasta elämästä/työpaikoista, mutta myös niihin pitää valmistautua hyvin ja olla valmiina vastaamaan myös kiusallisiin kysymyksiin.

Fiilikseen kuuluu myös ulkoisen fiiliksen esille tuominen, jossa on seuraavat asiat

 1. Parturi/kampaamo käynti
 2. Pukeutuminen yksilöllisesti, mutta ei liian räväkästi. Varo punaista väriä !
 3. Hyvän aikataulun luonti etukäteen
 4. Matkasuunnitelman ja ruuhkien välttäminen (tästä et voi myöhästyä)
 5. Puhelimen koodaaminen
 6. Kengät (ihan oikeasti!)
 7. Small talk harjoittelu myös muita mahdollisia henkilöitä varten (aulapalvelut, sihteerit jne)

Tekniikka osion valmistautumiseen taas kuuluvat seuraavat asiat:

 1. Lue läpi vielä kerran oma työhakemus, cv ja linkedin-profiili
 2. Lue läpi vielä kerran työhakemus
 3. Googlaa auki kyseisen yrityksen tiedot ja viimeaikaiset tapahtumat. Tarvitset niitä, jotta saat keskustelun sujumaan luonnollisesti ja saat näyttämään kiinnostuksesi yritystä kohtaan.
 4. Hae linkedin kautta vielä kerran kaikki sinun kontaktisi, joihin voi viitata mahdollisen keskustelun yhteydessä
 5. Tärkein: lue läpi sinun oma #itsearvio ja valitse juuri sinun vahvuusalueet, jotka sopivat tähän tehtävään. Muista toistaa niitä keskusteluiden aikana sopivasti. ”Juuri tämän takia päätin hakea…”
 6. Googlaa auki sinun haastattelijan tiedot ja katso, mitä löydät hänestä somesta. Niin hän tekee myös sinusta, vaikka se ei ihan täytä kaikkia hyviä tapoja….
 7. Älä jännitä turhaan, koska kukaan ei ole kuollut työhaastatteluun. Ota se elämänkokemuksena, oli lopputulos sitten mikä tahansa. Sinä olet kuitenkin vielä jatkossa!

Pulkkinen oli saanut hyvän draivin päälle ja hänellä oli vetämässä 9 eri ulkoista hakua ja lisäksi hän oli ottanut itse yhteyden viiteen eri yrityksen, joiden arvot, tuotteet ja mielikuva korreloi hänen #itsearvion kanssa. Kun Pulkkinen viimeksi sai pakit yhdestä it-alan yrityksestä, oli hän yhteydessä erääseen hr-taloon ja pyysi saada tehdä itse sovellustestin. Testi sisälsi arvokasta tietoa Pulkkisesta, mitä hän itse ei nähnyt tai osannut avata ja kirjoittaa paperille. Ne olivat hän sisimpään kuuluvia asioita, joita hän tiesi omaavansa, mutta tuijotti likaa vanhoja cv- ja koulutustodistuksia. Etenkin nuo arvot ja personaalisuuden piirteet olivat hyvä lisä, kun Pulkkinen valmistautui headhunterin soittoon. Nyt oli sen verran koukkuja vedessä, että vanhana kalamiehenä Pulkkinen tiesit, että ennemmin tai myöhemmin tulisi nappaamaan. Ja samana iltapäivänä se sitten tapahtui ja Pulkiselle tuli soitto ja kutsu työhaastatteluun. Nyt tulisi uusi puku saamaan kyytiä….

#wpsm on konsulttipalvelu, joka auttaa yrityksiä myynnin, markkinoinnin ja hr haasteissa digimurroksen aikana. Jos tarvitset apua, ole yhteydessä ja pyydä tarjous

terveisin Wiki

headcoach #wpsm #m2talent

kari.wikholm@wpsm.fi

0400884253

#itsejohtaminen #fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #exitcase #mazhr #työnmurros

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: