#wpsm #OmaAktiivi blogin 4. osa: After Work vaihe ja Linkedin henkilöprofiilin luonti

1.Mitä tapahtuu ihmisen mielessä, kun työnhaku loksahtaa täysillä päälle ?

#wpsm tämän viikon blogissa käydään sen momentumin kimppuun, kun ihminen tekee päätöksen alkaa hakea uutta työtä. Tämä päätös lopettaa samalla ”post work” vaiheen, joka on alkanut sieltä YT neuvotteluiden aloituksesta. Tämä hetki saattaa syntyä myös kesken normaalin uran, kun kohtaa jonkin vastoinkäymisen tai tulee vastaan todella mielenkiintoinen uuden työtehtävän haku. Nopein muutos syntyy tietysti silloin, kun headhunter soittaa suoraan suorahaun toimeksiantona ja yllättää työntekijän. Tuossa momentumissa tapahtuu kuitenkin jotakin mielenkiintoista ja samalla positiivista ihmisen mielessä. Vanha ovi menee vihdoin kiinni ja on uuden suunnan alku. Eräs vanha iskelmä osuu edelleen tähän hetkeen hyvin: ”Kun aika on” (Seija Simola ja sanat Lasse Mårtenson).

Urheiluelämässä vastavia ”syttymisiä” tarvitaan usein, kun haetaan uusia ennätyksiä tai halutaan voittaa otteluita. Tämän viikon blogissa kirjoittaa vieraskynänä entinen koripallon maajoukkuepelaaja ja myös Namikan pitkäaikainen kippari, johtamisen konsultti/bloggari Mikko Tanner itseohjautuvuuden hetkestä. Annetaan kynä Mikolle:

Bobby Knight

Ihmisten itseohjautuvuus, itsensä johtaminen sekä itseohjautuvat tiimit hallitsevat montaa tämän päivän keskustelua. Kysymys on siis vallan ja vastuun uusjaosta. Lähtökohtana näissä keskusteluissa on se, että nykyajan ihminen on niin osaava ja kehittymishaluinen, että hänelle tulee antaa kaikki vapaus toteuttaa omaa tai yhteistä asiaa parhaalla mahdollisella tavalla. Hieno ajatus, johon kuitenkin pakko lisätä muutama ajatus:

Itseohjautuvakin tarvitsee suunnan ja rehellistä palautetta. Harva meistä on niin itseohjautuva, että pystymme ja haluamme tehdä kaiken itse. Me voimme päättää suunnan kyllä itse, mutta miten me pystymme arvioimaan omaa onnistumista tai kehittymistä ilman rehellistä palautetta? Kehittymisen arvioinnissa menemme varmasti harhaan, jos uskomme Dunning-Kruger efektiä. Dunning-Kruger efektin mukaan nimittäin me ihmiset arvioimme omaa osaamistamme etenkin yläkanttiin kun kysymys on asiasta jossa me emme ole asiantuntijoita. Tähän perustuu myös se fakta että suurin osa ajokortin omaavista ihmisistä pitää itseään keskivertoa parempina autoilijoina (ei voi pitää paikkaansa). Suurin syy Dunning-Kruger efektin toteutumiseen on palautteen puute.

Eli. Toistan vielä. Itseohjautuvakin tarvitsee suunnan ja rehellistä palautetta. Itseohjautuvuuden vaatiminen KAIKILTA asiantuntijoilta ja tietotyön tekijöiltä on sama asia kuin

 

  • Tavoitteeseen tähtäävän tiimityön vaatiminen ihmiseltä, joka ei ole ikinä kokenut tavoitteellista tiimityötä
  • Säännöllisen liikunnan vaatimista nolla-liikkujalta
  • Introvertiltä ekstroverttistä käytöstä sosiaalisissa tilanteissa

 

Mikko kiteyttää hyvin omassa kynävuorossa sen, että kukaan ei voi olla yksin, kun hakee muutosta. Jos puhuu peilille ja kertoo muutoksesta, ei palautetta ole hirveästi tiedossa. Taas sparraukset läheisten tai jonkin ammattilaisen kanssa auttavat tässä kohdin.

Paras itsetunnon nostaja on ottaa oma itsearvio esille ja katsoa sieltä omia vahvuuksia ja kehityskohtia.

Itsearvio on elämän paras peili ja etenkin arvot/ kompetenssit kannattaa huomioida.

2.Linkedin trendit #OmaAktiivi mallin mukaan 2018

Linkku1.png

Linkedin trendeissä käy kova puhina tällä hetkellä ja kaikilla tuntuu olevan oma mielipide, miten ”linkusta” saa työnhakija parhaan hyödyn irti. Suuntaukset ovat kovin menossa digitaalisen algoritmien optimoimiseen ja niiden knoppien avulla menestymiseen. Perusuran rakentaja ei välttämättä ymmärrä hirveästi hakukoneoptimoinnista. Tämän takia  #OmaAktiivi haluaakin keskittyä yksinkertaistamaan ohjeita linkedin käytöstä, jotta jokainen voisi parantaa omia perusasioita linkedin profiilin julkaisemisessa.

Kun perusasiat ovat kunnossa, voi myöhemmin keskittyä linkedin käyttöön henkilöprofiloinnin vahvistaja.

 #OmaAktiivi mallin päätarkoitus on luoda selkeä kokonaispolku omasta itsearviosta kohti hissipuhetta ja edelleen CV ja linkedin kautta kohti työhaastattelua. Pääpaino ei ole knopeissa vaan M2 Talent Akatemian koulutuksin pohjautuvalta oppimispolusta, josta on ollut apua sadoille oman uran kehittäjille. M2 Talent Oy käyttää itsearvion pohjana omaa digitaalista palveluympäristöä @Mazhr menetelmää, jossa henkilön profiili kohtaa digitaalisesti työmarkkinat. Linkedin on mielestämme hyvä digitalinen markkinointialusta omille itsearviolle.

Uskomme myös, että muut osaavat kertoa sinun tarinaa paremmin kuin sinä itse ja siten luovat/vahvistavat sinun henkilöbrändiä.

Linkku 2.png

Ero CV:n ja linkedin välillä on siinä, että CV:tä lukee vain työnantaja/headhunter ja linkediniä lukee myöskin robotit. Hakusanaoptimointi astuu ihan erilailla kuvaan ja pelkän hyvän CV:n kautta ei välttämättä pysty suoraan tekemään hyvää linkedin profiilia. Tosin se toimii loistavana käsikirjoituksena, mihin voi hyvin nojata. Mutta loppujen lopuksi koko strategia pitäisi rakentaa alun perin oman itsearvion pohjalle, josta nostetaan omia tietoja, taitoja, arvoja ja kompetensseja esille. Näitä korostetaan sitten myös linkedin puolella.

Linkku 3.png

 

Mutta mennään linkedin kimppuun tutun #OmaAktiivi mallin tekniikan kautta. Prosessoidaan linkednin osat pieniin palasiin ja laitetaan profiili pala kerrallaan kuntoon. Ohessa #OmaAktiivi kohdan 10 vinkkiä:

1.Kuva

Linkedin kuva pitää olla vielä ammattimaisempi kuin CV:ssä ja sen pixel laatu pitäisi olla lähellä 1200 pxl. Koko taas pitäisi olla lähellä 744 x 400 pxl, koska muuten kun headhunter klikkaa kuvan auki, näkyy vain minikoko. Ja kuvassa pitäisi esiintyä mahdollisimman pro henkilö sinusta. Aurinkolasikuvat veneen kannella voit laittaa edelleen facebookin puolelle, ellet ole ammattikippari.

2.Yhteystiedot

Tämä kohta menee saman kaavan mukaan kuin CV:ssä eli puhelinnumero, sähköpostin osoite ja sitten kaikki some-osoitteet kuten nettisivut, blogit ja twitter osoite. Etenkin nuo sähköiset omat kanavat ovat nyt tärkeitä, koska sinun omat tarinat ovat vain yhden klikin päässä. Ja myös tässä lajissa tarinat myyvät. ja siinä auttaa nyt digitalisuus.

3.Titteli

Tässä kohdin on kaksi vaihtoehtoa eli jos olet töissä jossakin yhtiössä, voit käyttää nykyistä titteliä. Jos taas haet uusia haasteita tai jostain muusta syystä haluat korostaa omaa osaamista, korosta ammatillista osaamistasi. Se erottuu väkisinkin hakukoneissa ja nostaa näkyväisyyttä.

4.Yhteenveto

Edelleen tärkein osa linkedin profilia, ihan kuten vastaavasti oli myös CV:n puolella. Mutta nyt sinun pitää huomioida, että 70% lukijoista on robotteja, jotka hakevat sinun profiilista hakusanoja. Tällöin tässä osiossa pitää olla itsearvioin kohokohtia (muista arvot ja kompetenssit) ja missään tapauksessa tämä ei saa olla työluettelo. Sen aika tulee myöhemmin. Maksipituus kolme kappaletta, muuten headhunter nukahtaa…M2 Talent Akatemian oppilaista 70% on koulutuksen alussa puutteita yhteenvedon kanssa tai sitä ei ole ollenkaan. Tämä on ensimmäinen asia, mikä pitää laittaa kuntoon. Älä mene eteenpäin linkedin kirjoittamisessa, ennen kuin olet tyytyväinen yhteenvedon sisältöön. Testaa teksti jollakin läheiselläsi.

Linkku  4.png

 

 

5.Kokemus

Kokemus eli nykyiset/entiset työnantajat pitää olla ajallisesti oikein ja jos niiden välillä löytyy aukko, pitää siihen saada selvitys. Lisäksi kolmeen ensimmäiseen kokemukseen pitää saada selkeitä lukuja, missä ja miten olet onnistunut. ”KW:n ollessa myyntijohtajana kasvoi X yrityksen liikevaihto 20 % ja voitto 4%.

Headhunterit etsivät konkreettista tietoa ja luvut ovat juuri sitä tässä kohdin. Nykytrendit ovat jäälleen muuttumassa ja myös linkedin kokemuskentät ovat pidentymässä. Tämä alkoi USA:n puolella 2010 alussa ja alkaa näkyä myös meillä. Erityisesti jos historiassa on joku superhetki, pitää sitä ehdottomasti hehkuttaa mahdollisimman tiiviisti, vaikka siitä olisi jo jonkin aikaa. Mutta muista silti tiivistys faktoihin.

6.Luottamustoimet

Jos olet ammattimaisissa luottamustoimissa mukana, niin lisää ne. Taloyhtiön hallitus ei ole linkedin luottamustoimitasoa.  Luottamustoimet nostavat aina profiilin arvoa ja kertovat sinun tarinan laadukkuudesta.

7.Taidot

Taidoissa pätee samaa kuin kokemuksissa eli taitoihin pitää saada lukuja tai tasoja. Juuri ne nyanssit erottavat sinut toisista hakijoista ja kertovat samalla sinun rehellisyydestä ja helpottavat headhunterin lukemista. Kielitaidoissa tasot pitää käydä ilmi ja it taidoissa esim. MS office kuuluu enemmän kansalaistaitojen pariin. Nosta vain niitä taitoja esiin, mitä olit kirjoittanut itsearvioon.

8.Pikkusuositukset eli Skils and Endorsements

Kun lisää eri taitoja hakusanoiksi alkaa linkedin algoritmit automaattisesti tarjoamaan niitä sinun kavereille. Tämä on kuin automaattinen ”jasso” eli mitä enemmän sinulla on kavereita ja taitoja, sitä varmemmin saat niihin suosituksia ja sinun profiili nousee kohisten. Tästä taas syntyy positiivinen kierre hankkia lisää kavereita. Ja tästä seuraa, että sinulle alkaa muodostua henkilöbrändi.

9.Isot suositukset eli Recommendations

Tässä kohdin linkedin eroaa paljon CV:n tavasta kertoa sinusta. CV suosituksissa haettiin paria varmaa henkilöä kertomaan sinusta ”yleisesti”, koska kysely tapahtuu yleensä soittamalla. Linkedin puolelle itse suositus tapahtuu saman tien kirjallisesti ja pystyt itse siihen vaikuttamaan paljon. #OmaAktiivi malli suosittelee, että valitset ensin teemat vaikka itsearvion pohjalta. Vasta sen jälkeen valitset siihen teemaan sopivat suosittelijan. Näin syntyy sinusta 360 tekniikan kautta mahtava tarina, josta headhunterit rakastavat. Otetaan muutamia esimerkkiä:

 

  • Luotettava > hae tähän suosittelijaksi joku pankkiiri, koska he ovat yleensä luotettavia
  • Ahkera > varmasti joku sinun vanhoista esimiehistä kertoo tämän
  • Sosiaalinen > saman tasoinen kolleega yleensä antaa tähän hyvän kommentin
  • Hyvä palvelija > joku vanha asiakas varmasti mieluusti kertoo sinun hyvästä palvelusta
  • Hyvä esimies > vastaavasti joku sinun alainen kertoo sinun tavasta johtaa
  • Kansainvälinen > mahdollisimman kova / tunnettu ulkomaan kontakti kertoo kv.tarinan

 

Tuon 360 tekniikan avulla saat varmasti sinun linkedin profiilin erottautumaan muista ja pidän sitä nykytrendin mukaisesti jopa tärkeimpänä kohtana. Toivottavasti muut osiot oli kirjoitettu niin haluttavasti, että headhunter on vielä mukana lukutalkoissa. Älä käytä samaa teemaa kahteen kertaan eli etsi yhden teeman perään aina uusi suosittelija. Jos haet esim. 6 suosittelijaa, tarvitsen pohjalle ainakin 20 eri henkilövaihtoehtoa, koska kaikki eivät suostu sinun suosittelijaksi. Älä hosu, sillä tämä vie vähän aikaa.

Tällä sinun henkilöbrändisi nousee yli 50 %!

10.Kiinnostuksen kohteet

Kiinnostuksen kohteita kannattaa valita sen mukaan, minkä alan toimia seuraat tai mihin firmoihin haluat hakea. Samalla se avaa sinulle kotiläksyjen paikan, kun seuraavaksi alat valmistautua kohti työhaastattelua.

Näitä on myös hyvä siivota aika ajoin, jotta niistä ei tule itsetarkoitusta.

 

Kun sinun linkedin profiili on valmis, on aika alkaa käyttää sitä. Tekniikkana linkedin profiilissa toimii sama kuin CV:ssä eli älä tee koko linkedin profiilin kohtia valmiiksi samana päivänä vaan hio sitä pikku hiljaa. Jos teet isoja muutoksia, laita asetuksista ”radio” hiljaiseksi päivityksen ajaksi, jotta ei anna väärää kuvaa.

#OmaAktiivi mallin mukainen linkedin profiili ei koskaan ole täysin valmis, vaan se elää sinun henkilöprofiilin kehityksen kanssa. Palataan verkostoitumiseen linkedin ja muiden some-kanavien välityksellä seuraavissa blogeissa.

 

Maraton

Pulkkinen oli alkanut treenata kohti maratonia. Aamulenkit olivat pidentyneet koko ajan pidemmiksi ja Pulkkinen alkoi olla huippukunnossa. Helsinki Maraton sopi aikataulun hyvin ja se oli asetettu tähtäimeksi.

Samalla kun urheilussa oli asetettu tavoitteita, oli Pulkkisen päivärytmi tehostunut. Joka päivä hän kävi eri työporttaalit läpi ja oli asettanut itselle hakuvahteja. Lisäksi hän oli alkanut tehdä soittokierrosta niissä firmoissa, jossa hänellä oli valmiina kontaktit ja intressi kohdallaan. Hän oli myös tehnyt itselleen mustan listan, mihin yrityksiin hän ei missään tapauksessa halunnut hakea. Itse asiassa juuri tuo musta lista oli se ”momentum” josta Pulkkinen siirtyi ”pre work” vaiheeseen. Se oli ensimmäinen päätös ja seuraavat olivat jo helpompia. Toinen pojista oli ilmoittautunut paikallisen jalkapalloseuran treeneihin ja Pulkkinen oli myös lähtenyt mukaan varavalmentajaksi. Joukkueen johtajana toimi paikallisen pörssiyrityksen myyntijohtaja, joka puhui matsin jälkeen omista työhaasteista. Joku GPDR säännös oli tulossa ja kukaan ei ymmärtänyt siitä heillä mitään. Pulkkinen oli ollut aloittamassa GPDR kehitysprojektia vanhassa työpaikassa IT OY:ssä ja kertoi siitä. He sopivat palaverin seuraavalle viikolla. Pulkkisella oli siis ensimmäinen työhaastattelu ja siitä ilahtuneena päätti viedä vaimon teatteriin…

#wpsm on konsulttipalvelu, joka auttaa yrityksiä myynnin, markkinoinnin ja hr haasteissa digimurroksen aikana. Wiki on myös AKL:n kehitysryhmän jäsen

terveisin Wiki

headcoach #wpsm #m2talent

kari.wikholm@wpsm.fi

0400884253

#itsejohtaminen #fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #exitcase #mazhr #työnmurros

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: