#wpsm blogi: #OmaAktiivi osa 2 : Irtisanominen ja hissipuhe:

Irtisanomisen surutyö:

Työelämän disturbio eli ”duuniurien hässäkkä” etenee koko ajan ja eri tyyppiset pätkätyöt lisääntyvät koko ajan. ICT alalla työn tekeminen projekti kerrallaan on hyvin tyypillistä, mutta digitalisaatio muuttaa yhteiskuntaa niin, että työurat kaikkialla lyhenevät projekti kerrallaan tyyppisiksi tarinoiksi.  Työ on arvonluonnin prosessi, joka tehdään itselle ja yhteisölle, mutta ei toiselle. Koska tähän disturbioon ei voi yksittäinen henkilö hirveästi vaikuttaa, tarvitsee hänen paremmin koko ajan rakentaa omaa haluttavuutta työmarkkinoilla ja pitää omasta #itsejohtamisesta huolta. Myös jatkuva verkostoituminen on olennaista tavoitteena saada oma turvaverkko.  Tämä tieto työmarkkinoiden muutoksesta auttaa suhtautumaan siinä hetkessä kun esimies kutsuu YT neuvotteluiden jälkeen huoneeseensa ja aloittaa: ”minulla on todella huonoja uutisia”.

Fiilis

#OmaAktiivi mallissa olen jakanut oman itsejohtamisen kahteen polkuun, jotka ovat ”Fiilis x Tekniikka”. Irtisanominen on paljon helpompi hetki työelämässä verrattuna YT neuvottelun aloitukseen, koska tieto irtisanomisesta on vihdoin totta ja sitä ei tarvitse enää arpoa lisää. Eri mentoroinneissa ja työnhakuvalmennuksissa tapaan päivittäin eri henkilöitä ja suurin osa jää pysähdyksiin tuohon itse irtisanomiseen. Totta kai se on fiilis mielessä kova paikka, mutta mitä nopeammin asian hyväksyy, muuttuu ”post work” vaihe positiivisempaan ”pre work” vaihteen löytymiseen.  Irtisanominen on harvoin omaa syytä etenkin Yt- neuvotteluiden jälkeen ja se pitää vain nopeasti hyväksyä. Myös suorissa potkutapauksissa käsi pitää nostaa pystyyn virheen merkiksi mahdollisimman nopeasti. Tällöin se on myös ensimmäinen nöyryyden merkki, mitä tullaan tarvitsemaan #itsejohtamisen taidossa. Henkilökohtainen irtisanominen on aina helpoin näistä päätöksistä, koska silloin halu lähtee ihmisestä itsestään ja ”pre work” vaihde ja #itsejohtaminen on saman tien päällä.

Toinen seikka, mihin olen törmännyt uravalmennuksissa, on rakastuminen vanhaan työpaikkaan, ihmisiin ja brändiin. Tein yhden ryhmän kanssa #OmaAktiivi polun mukaista coachausta ja oppilaina oli joukko pitkäaikaistyöttömiä. Heitä kaikkia yhdisti korkeakoulututkinnot ja iso rakkaus työpaikkaan. joka oli jäänyt taakse pari vuotta aikaisemmin. Työnantaja oli antanut paketissa ”kultaisen kädenpuristuksen”, joka oli tuonut illuusion siitä, että kaikki on nyt vähän ajan kunnossa. Nämä ihmiset olivat ”antaneet aikaa” läheisilleen ja eläneet varmasti laatuaikaa muutaman vuoden. Työelämässä juna oli kuitenkin mennyt auttamattomasti eteenpäin ja moni oli käytännössä pudonnut kelkasta.

 ”Kultainen kädenpuristus ” on kuin panttilainaamon velka, joka erääntyy joku päivä.

Mitä paremmin olet ollut hereillä ja rakentanut omaa henkilöbrändiä, sitä paremmin pystyt kuittaamaan velan. Oman henkilöbrändin pohjana pitää vain tehdä hyvä itsearvio ja luoda sen päälle oma strategia.

Irtisanominen 1

 

 

Hissipuhe, onko se vain amerikkalainen hörhötys ?

 

Hissipuhe

Eri uravalmennuksissa tulee jossain kohtaan vastaan, miten tehdään hyvä hissipuhe. Nimitys tulee kuvitteellisesta tilanteesta, jossa tapaat merkittävän henkilön ja hissin noustessa kerrosten välissä sinulla on 1 min. aikaa kertoa, kuka olet. Sopii hyvin amerikkalaiseen elokuvaan, mutta miten mahtaa olla meidän suomalaisten kanssa? Me suomalaiset olemme perinteisesti vähän jurompaa kansaa ja meidän on joskus vaikea puhua täysin vieraalle henkilölle. Ja lisäksi hissipuheessa pitäisi vielä kehua itseään, niin ei se tule ainakaan helposti onnistumaan, ellei pohjatöitä/itsearviota ole tehty huolella. Hissipuheita voi myös olla useita erilaisia, riippuen, mitä töitä tai mihin projektiin olet hakemassa. Jos esim. sinun kompetenssien vahvuuksiin kuluvat analyyttinen toiminta, voi sen korostamisesta olla hyötyä, jos haet laskentapäällikön toimea. Vastaavasti jotkut kohdat, jossa itse koet olevasi heikko, antavat sinulle suojaa tiukoissa rekrytointikysymyksissä. Tee pohjatyöt hyvin ja valitse itse oma strategia.

Hissipuhe 3

Totuus vain on, että tuo hissipuhe on edessä viimeistään siinä vaiheessa, kun kohtaat headhunterin/työnantajan ja sinun pitää kertoa itsestäsi. Tilanne on ihan sama, jossa sinun pitää tehdä ensivaikutelma toiseen ihmiseen todella pienessä ajassa. Ja usein siinä on pelissä sinun uran jatko ja samalla myös oman elämäsi seuraavat käänteet. Moni jännittää hissipuheen pitämistä jopa aika turhaan, koska siinä pitää tiivistää se, mitä tai kuka olet. Mitä paremmin olet tehnyt #OmaAktiivi blogin 1. kohdan oman itsearvion, (sisältäen tiedot, taidot, tunteet, arvot ja kompetenssit) sujuu varsinainen puhe helpommin. Sen jälkeen voit keskittyä pelkän tekniikan hiomiseen (pukeutuminen, kättely, äänen käyttö ja silmäkontakti), Myös hyvä valmistautuminen hissipuheeseen on todella tärkeätä. Se on kuin huippu-urheilusuoritukseen valmistautuminen, mihin kuuluu lepo, parturi/kampaamo, ajoitus ja keskittyminen. Kun henkinen ja fyysinen pohjatyö on tehty, voi itsevarmasti avata pelin ja kohdata headhunterin.

Hissipuhe 4

Hissipuhe on itseasiassa ensimmäinen askel isommassa putkessa, josta syntyy sinun henkilökohtainen brändi. Kun saat tehtyä hyvän hissipuheen itsearvion pohjalta, voit käyttää samaa teemaa CV:n yhteenvedossa ja linkedin summary-osiossa. Tämä on hyvin tärkeä ymmärtää, koska sinua/sinun tarinaa mitataan myös sen kuvan kautta, minkä luot eri konteksteissa.  Kaikkien kohtien pitäisi olla sukua toisille ja mitä enemmän tuot samoja asioita esille, sitä uskottavampi siitä tarinasta tulee. Itsearvion kolme helppoa kohtaa saat tehtyä helposti itse ja ne ovat tiedot ja taidot höystettynä hyvällä fiiliksellä. Mutta jotta saat esitykseen syvyyttä ja sisältöä, pitäisi keittoa maustaa vielä lisää omilla arvoilla ja personaalisuuden piirteillä eli kompetenssien kautta. Niiden avaamiseen kannattaa pyytää apua ammattilaiselta ja niitä ei saa missään tapauksessa unohtaa.

Hissipuhe on kuin kiinalainen ateria:

Kiinalainen ateria

It päällikkö Pulkkisen varsinainen irtisanominen oli mennyt rauhaisissa merkeissä, mutta itse tapatuma oli jäänyt askarruttamaan Pulkkista suuresti. Pulkkisen esimies, joka oli tullut fuusion kautta esimiesasemaan, oli Pulkkisen entinen alainen, jonka Pulkkinen oli itse kasvattanut. Pulkkinen ei voinut mitenkään ymmärtää, että juuri tuo nuori tulevaisuuden toivo, oli valinnut hänet YT neuvotteluiden irtisanottavien joukkoon. Samalla hän koki, että häntä ei kohdeltu reilusti ihmisenä ja jopa entisenä ystävänä. Vaikka YT neuvotteluissa kävi ilmi surkeat It Oy:n taloudelliset luvut, Pulkkinen syytti itseään ja mieti sitä nyt kotona sohvan pohjalla joka päivä. Mikään uusi ei tällä hetkellä kiinnostanut ja keskustelut vaimon kanssa kävivät päivä päivältä tiukemmiksi. Pitäisi kuulemma alkaa hakea töitä ja ei kotiin loputtomaksi voinut jäädä. Te toimisto oli tehnyt päätöksen Pulkkisen työttömyysrahan suhteen ja koska Pulkkinen oli saanut kädenpuristuksen, oli Pulkkinen karenssissa aina kesään asti. Pulkkisella oli mielessä tulevat kalaretket, mutta jotenkin ei nyt uusien vieheiden hankkiminen maistunut. Tilanne paheni päivä päivältä ja riidat vaimon kanssa kovenivat. Myös rakas anoppi oli alkanut vierailla enemmän tontilla. Onneksi lasten harrastusten kanssa meni vielä aikaa ja se toi päivään ohjelmaa. Tälle tilanteelle oli pakko alkaa tehdä jotakin. Te-toimiston virkailija oli puhunut jostakin työnhakuvalmennuksesta…

Pulkkinen 2

#wpsm on konsulttipalvelu, joka auttaa yrityksiä myynnin, markkinoinnin ja hr haasteissa digimurroksen aikana. Wiki on myös AKL:n kehitysryhmän jäsen

terveisin Wiki

headcoach #wpsm #m2talent

kari.wikholm@wpsm.fi

0400884253

#itsejohtaminen #fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #exitcase #mazhr #työnmurros

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: