Johtuuko auton omistamisen ilo sukupolvien arvoista ja miten rock vaikutti henkilökunnan tyytyväisyyteen ?

Tämän viikon blogissa pureudun kahteen lempiaiheeseen, jossa käsittelen ihmeellistä suomalaista ilmiötä auton omistamisen iloa ja toisessa osassa ihmisten luovuuden sytyttämistä henkilökunnan keskuudessa.

Suomessa autot hankitaan edelleen yksityiskaupan puolella perinteisesti käteisellä tai sitten osamaksun kautta rahoituksella. Mitään järjellistä tai puhtaasti taloudellista syytä ei ole olemassa, koska suurin syy auton hinnan putoamiseen on auton arvon putoaminen ja etenkin sen erittäin jyrkkä kehitys siinä vaiheessa kun se ajetaan ulos autokaupasta. Olen itse työstänyt tätä projektia omissa operatiivisissa tehtävissäni useaan otteeseen ja minulla on ollut ilo olla mukana aloittamassa kuutta eri kulun palvelun tähtäävää palvelutuotetta vuosien 1997-2018 välillä.

Mutta kovin hitaasti on suomalainen valmis siirtymään vain kk-erällä maksettavaan ”vuokra-autoon” tai sitten yhteiskäyttöpalvelun käyttöön. Mistä tämä johtuu? Esimerkkinä naapurissa Ruotsissa on 25 % yksityisautoista rahoitettuna leasingillä ja Norjassa jopa 36%. Suomessa luku on vain 1 % ! Tämä ei voi olla sattumaa, täytyy siis avata historiaa ja myös sukupolvien arvoja lisää. Tosin osa Suomessa myytävissä autoista myydään osamaksupohjaisena ns. tos-autoina, mutta se vain syventää itse proplematiikkaa eli pakko-omistamiseen tähtäävää hankintatapaa.

Kun oma isäni vanha sotaveteraani, osti Autokeskuksesta Datsun Bluebirdin 60-luvun lopussa, oli se hänelle ja koko perheelle ”pyhä lehmä”. Se pidettiin aina puhtaana ja sitä palvottiin lähes perheen jäsenenä. Tuon sukupolven elämän ykköstavoite oli omistaa oma asunto ja elintason status oli oma auto. Paljonko ajatteluun vaikutti myös se, että juuri tuo sukupolvi oli selviytynyt sotakorvauksien maksamisesta , lamasta ja noottikriisistä ja eli ”sitten kun” aikaa. Myös seuraavan sukupolven ”suuret ikäluokat” ykköstavoite oli turvallinen työpaikka ja elämän status väritelevisio.  Tämä seuraava sukupolvi ei saanut nousta pöydästä, ennekuin lautanen oli tyhjä. Tuohon aikaa ei paljon vuokra-autolla ajettu ja lainattu naapurille mitään hienoa Bluebirdiä.

Volvo 850

Kun loimme Volvolla 90-luvun puolessa välissä ensimmäistä kulun palvelua nimeltä ”Business Volvo Business” juuri nuo sotakorvaussukupolvet olivat varakkaita ja parhaassa hankintaiässä. Ei ihme, että ensimmäinen yksityisleasing kokeilussa myytiin kokonaista 3 autoa. Hanke tehtiin yhteistyössä erään suomalaisen pörssiyhtiön kanssa ja tarkoitus oli löytää toinen vaihtoehto työsuhdeautoille. Hanke kesti 3 kk ja asiaa pyöriteltiin todella monelta kantilta. Ajattelimme asiaa autokauppiaan näkökulmasta, miten saataisiin myytyä enemmän Volvoja ja asiakas, miten saadaan yrityksen autokustannuksien TCO (total cost of owning) pienemmäksi. Kumpikin osapuoli oli tiukasti asemoitunut omiin boxeihin ja projekti meinasi kuivua kasaan. Väliin osui asiakastapahtuma, jossa kutsuttiin osakesijoittamisesta kiinnostuneita kuulemaan seminaaria Volvo/Bilia uuteen lasipalatsiin Herttoniemeen, jossa samalla lisäksi kerrottiin uusista Business malleista. Pääpuhujaksi olimme kutsunut HKKK:n professorin Vesa Puttosen, joka professorin tapaan otti kutsun tosissaan. Hän aloitti tilaisuuden todistamalla autokaupan kaavaksi ”Fiilis x Tekniikka” joka siis loi pohjan koko minun ajattelulle ja myös omalle konsulttipalvelulle. (Kiitokset Vesalle tuhannesti vielä kerran). Mutta ajoitus oli täydellinen, koska samaan aikaan työstimme tuota ensimmäistä kulun palvelua.

Ymmärsin, että minun pitää ajatella boxin ulkopuolelta ja ei yrittää myydä autoja vaan kehittää palvelu, joka helpottaa ihmisten kulkemista huomioiden ostamisen helppouden ja toimivan prosessin.

Ensimmäinen suomalalainen kulun palvelu oli kuitenkin syntynyt ja jäähän tuli pieni särö ja siitä livahti läpi kolme elävää asiakasta. Myös tässä kohdin autokaupassa digimurros nähtiin ensimmäisen kerran, koska palvelu rakennettiin erilliseen internet-sivusivustolle, josta pystyi ihan nappia painamalla olemaan yhteydessä suoraan myyjään . Samaan aikaan Suomessa syntyi ensimmäinen irc-galleria, jota voidaan pitää chatin esikanavana.  Yksi noista asiakkaista oli tuo yrityksen ulkomaan toimintojen johtaja, joka oli palaamassa Suomeen ja kaupat tehtiin tuossa kanavassa. Omassa pikku autokauppiaan päässä heräsi ajatus, voisiko jatkossa olla jokin pömpeli, joka olisi auki 24/7 ja mihin ihmiset kirjautusivat ja sitten vain toimitettaisiin auto kotipihalle. Autoverkkokauppa.com ja Rockcarin perustamiseen oli vielä aikaa 17 vuotta. Mutta oma ajatteluni yritti tuolloin vielä myydä ruotsalaista rautaa isoilla turbotehoilla ja 17 tuumaisilla vanteilla ja Martti Ahtisaari oli Suomen presidentti.

Suomi on tällä hetkellä sitoutunut EU päästövaatimuksiin #2030 ja suomalainen autoilu on muuttumassa. Jotta se pääsee kunnolla vauhtiin, pitäisi myös tuo ostamisen ilo muuttua kulkemisen riemuksi. Varmasti sukupolvien arvot vaikuttavat, mutta myös palvelun tarjoajien ajattelu lähestyä asiaa boxin ulkopuolelta pitää muuttua. On jo aika luopua sotakorvausajan traumasta ja alkaa ajatella kuten vaikka naapurimaissamme. C’mon 1% on aika huono suoritus !

#wpsm on palvelu, joka auttaa yrityksia muutoksen aikaansaannissa digimurroksen aikana ”Fiilis x Tekniikka + Yhteistyö” metodin kautta.

Artikkelikuva: Volvo 850 tehdasmainos toteutettuna ruotsalaisella huumorilla.

 

  1. Miten sujuu Volvo-jengiltä rock*n*roll ?

Biliart

Samoihin aikoihin mietimme erään Volvon kesäpäivien jälkeen, miksi Volvolla ei voisi olla omaa bändiä ? Itse ajatus lähti ihan omasta tahdosta kokeilla, vieläkö Fender pysyy kädessä, mutta samalla syntyi ajatus voisimmeko verkostoitua tuon soittamisen kautta. Muutama kuukausi myöhemmin koitti ensimmäinen esiintyminen Business Rock tapahtumassa johon saimme muitakin firmabändejä kasaan. Mukana olivat Okon Vallila Tractors, Hasan & Partnersin bändi, Nokia kakkosbändi ja sitten Volvon Biliart, jonka nurkassa vaikutin basso kourassa 2m piuhan päässä, koska mikrofonit olivat 3m päässä. Koko Business rock verkosto saatiin uskomattoman nopeasti kasaan ja todisti minulle #wpsm metodin ”+Yhteistyö” voiman. Paikalle tuli kaikkiaan yli 1000 kannustajaa näistä firmoista ja samalla mietittiin, että tälle pitää saada jatko. Kopin otti Firmarock turnaus, joka elää edelleen ja kerää uusia bändejä/bändäreitä/firmoja yhdistämällä business verkostoitumisen ja hyvän musan soittamisen.

Meillä Volvolla muistimme, että myös hyvässä liiketoiminnassa pitää olla mukana leasingtoimintaa ja ”vuokrasimme” mukaan Osku Ketolan (Voice of Finland, nyk. Elonkerjuu) ja Pete Tolosen (ex. XL5) ja saimme musan kuulumaan ihan kohtuulliselta. Bändi oli kasassa viisi vuotta ja sillä oli merkittävä vaikutus silloisen Bilian yhteenkuuluvuuteen ja ihmisten tyytyväisyyteen. Olen törmännyt samaan ilmiöön Op:n tapahtumissa, missä olen useasti nähnyt Vallila Tractorsin livenä ja nähnyt sen vaikutuksen jo entuudestaan hyvään OP:n henkeen.

Tyytyväinen henkilökunta saa aikaiseksi seuraavaa:

-saadaan tyytyväisempiä asiakkaita

-henkilökunta jaksaa paremmin

-henkilökunnassa on nähtävissä itsejohtamista

-henkilökunnan piiristä nousee arvojohtajia

-henkilökuntaa on helpompi johtaa kohti yhteistä tavoitetta

-henkillökunta alkaa tuottamaan hyvää some-matsua brändin sisällä ”Me” hengessä

Leningrad Cowboys Prvda

Kehittelin juuri tuolloin #wpsm metodin ”Fiilis” osiota ja sain paljon uusia asioita sen sisään. Tämän verkostoitumiskierroksen aikana ystävystyin Firmarock organisaation taustalla vaikuttavaan yhteen Suomen kaikkien aikojen kuuluisimpaan rokkikukkoon eli Mato Valtoseen. Mato ei paljoa esittelyitä kaipaa (Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys) , mutta hän opetti minulle, miten tärkeätä on pitää luovuus ja yksinkertaisuus mielessä paitsi busineksessa niin myös koko elämän ajan. Mutta annetaan Madon itse kertoa lisää aiheesta:

Ps. Mato on yksi Suomen suosituimmista Speaker Cornerin puhujista ja käy yrityksissä pitämässä luentoja.

ja ei muuten ole tylsää….

Tuon Kaivokselan Firmarock keikan jälkeen sain kutsun Volvon pääjohtajan Pekka Tefken puhutteluun ja hän kysyi minulta: ”Kari, varför vi med den här rokki-juttu?” Vastasin. ”Det är mycket kiva att spela med kunderna och hitta nya kumpaner” Siinä taisi tulla #wpsm metodi på svenska ja tuon palaverin jälkeen Firmarockin kapulan ottikin ALD Automotive, mutta se onkin sitten toinen hyvä tarina. Kiitos vielä Ripalle tarinan jatkamisesta. Ja taisi meidän Volvo yrmytiimi myydä jokunen sata Volvoa noihin yrityksiin rock’n’ rollin lisäksi.

Bändi on kuin yritys pienessä koossa, jossa yhdessä tekemällä ja onnistumalla voi syntyä uskomattoman hyviä biisejä. Myös työelämässä pätee samat sävelet, kunhan tunnistat ensin soinnut ja rytmin. Työelämän sointuja ovat ihmisen kompetessit ja #itsejohtaminen sekä rytmiä kuvaa hyvin prosessit. Niiden johtamisessa auttaa #wpsm metodi ”Fiilis x Tekniikka + Yhteistyö”

Seuraavassa blogissa käsittelen Kulkemisen palveluiden läpimurtoa Vihreän kortin asiakasomistajien keskuudessa sekä johtajan muistilistaa fiiliksen hallitsemiseksi kehityskeskusteluiden aikana sekä tuloksen optimoinnissa. Pysy kanavalla tai jos tarvitset apua, tiedot alla !

Artikkelikuva: Biliart on stage, presents Angels at Kaivoksela Firmarock 2001, Päivälehti Pravdan etusivu 13.6.1993

#wpsm on konsulttipalvelu, joka auttaa yrityksiä myynnin, markkinoinnin ja hr haasteissa digimurroksen aikana. Wiki on myös AKL:n kehitysryhmän jäsen

terveisin Wiki

headcoach #wpsm #m2talent

kariwikholm63@gmail.com

0400884253

 

#fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #mazhr

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: