#wpsm Autoilu ja tulevaisuus on muuttumassa, kumpi vaikuttaa kulkemisen muuttumiseen enemmän Fiilis vai Tekniikka ?

#wpsm lupasin lukijoille, että kirjoitan seuraavaksi itsejohtavuuden teemasta, mutta nyt on pakko kirjoittaa perjantain väliblogi hyvinkin ajankohtaisesta ja isosta digimurroksen alla olevasta aiheesta eli Autoilusta ja sen muuttumisesta seuraavien vuosien aikana. Tulen jälleen lähestymään juuri tätä aihetta tutun ”wpsm metodin ”Fiilis x Tekniikka + Yhteistyö” kautta.

PHEV

Tällä viikolla Alma Media järjesti hyvän ajankohtaisen liikenteen murrokseen keskittyvän seminaarin ”Autoilu ja Tulevaisuus”, joka oli kerännyt merkittävän määrän paitsi päättöksen tekeviä tahoja niin myös auto- ja palvelutuottajien ihmisiä kokoon Finlandia talolle. Tilaisuuden avasi ministeri Anne Berner, joka kertoi valtiovallan terveiset ja driverit, mitkä ohjaavat Arkadianmäeltä kulkemisen muuttumista. Suomi on sitoutunut EU komission kautta päästötavoitteisiin niin, että Suomessa pitää olla autonomisia autoja alkaen jo ensi vuodesta alkaen. Tästä syntyy jatkotavoite, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla pitäisi olla autonomisia autoja 20% koko liikenteen määrästä ja vuoteen 2030 mennessä Suomessa pitäisi olla 250 000 sähköautoa.

Avataan vähän lisää näitä tavoitteita. Autonominen auto ei ole mustavalkoinen vaan siinäkin on eri tasoja. Vanha Datsun Sunny edustaa ensimmäisen sukupolven autoa, jossa autonomiaa edustaa turvavyön varoitusvalo (jos se ei ole palanut). Tämän päivän suurimmassa osassa uusissa autoissa alkaa olla kaistanvaihtovahdit, ajovakaudenhallintajärjestelmät jne, jotka ”melkein” ohjaavat autoa. Ne ovat luokan 4. autoja. Vasta luokan 5. auto alkaa itse ottaa rattia paremmin haltuun ja skenaario ”Google auto” edustaa sitten luokan 6 täysin autonomista kulkupeliä. Itse tulin kotiin eilen pahassa lumipyryssä Turun tietä ja en koskenut kaasuun/jarruun HKI-Lohja välillä kertaakaan Kia Optiman hoitaessa turvallisesti sekä nopeuden, jarrutuksen ja välimatkat muuttuvan nopeuden vakiosäätimen ja kaistanvahdin avulla. Olin siis kulkemassa luokan 4. autonomisella autolla, jonka seuraavia versioita tavoitellaan muutoksessa. Sähköautolla ministeri Berner lienee tarkoittanut sekä hybridi- että täyssähköautojen lisääntymistä, mutta tavoite on silti tosi kova ja jossain vaiheessa muutos pitää alkaa tapahtua tosi nopeasti. Rightware Oy tj Jonas Geust arvioi että muutoksen vauhdin turbo tulee olemaan sama, kuin aikoinaan älypuhelimien kanssa kävi. Niissä kun käyttöliittymät ja appit alkoivat tuottamaa merkittävää lisäarvoa, murros tapahtui. Onko autojen omat nettiliittymät tiedonjakoalustoina, lisääntyvät eri sovellukset kuten kartta, viihde ja turvallisuus, tärkeimpiä kuin itse auto, jotka saavat turbon kehityksessä päälle ?

Tässä päästään #wpsm metodin kautta mielenkiintoiseen aiheeseen eli muuttuvatko ihmisten kulkeminen nopeammin insinöörien suunnittelemien käyttöliittymien avulla (joka muuttaa vääjäämättä itse kulkemista autojen ostamisesta palvelun ostamiseen) vai vaikuttaako ihmisen sisällä olevat arvot ja kompetenssit siihen, että autoja ei ole enää pakko omistaa. Juuri nyt nuo kaksi pääarvoa omistaminen ja digitalisuus, tulevat vaikuttamaan jatkossa eniten, mutta kumpi tulee olemaan promoottorina ? Jos arvot pitää laittaa täysin vastakkain karrikoiden, niin vaikuttaako autolla ajamiseen oman auton ”blink-blink” 21 tuumaiset vanteet (kuten hienosti asian kiteytti huumorilla Aritan tj. Tomi Orava, #sometompalle terkut) vai haluaako kuluttaja mieluummin tilata appin kautta Google-auton viemään paikasta A paikkaan B. Tässä kohdin Fiilis x Tekniikan kertomerkki on raaka.

 

Tämän omistamisen halun nykytilasta on saatu faktaa tuoreen tutkimuksen valossa, sillä  Auto, Motor und Sportin tutkimuksen mukaan syitä omistamiseen ovat 83% liikkumismahdollisuus, 75% vapaus ja 61% ihailtavuus.% Itse olen törmännyt juuri eniten tähän omaa ekoa koskettavaan syyhyn autojen myynnissä koko oman urani aikana. Jos et autokauppiaana löydä tuota asiakkaan ”Fiilistä” ei kaistanvahtien tai parkkiaputoimintojen kertominen auta. Jos aiomme päästä EU ja ministeri Bernerin tavoitteisiin, miten muuttuu ajatus ”oman rakkaan kilpurin” hankkimisesta helppoon appin kautta ladattavaan kulun toteutukseen ?  Seminaarissa muuten myös mietittiin, miten käy ratsiassa, jos tulee baarista ja on ainoa ihminen autonomisessa Google autossa ?

Onneksi voin hieman lohduttaa ministeri Berneriä. Tulin suoraan kotiin turvallisesti Kia Optima PHEV:llä ja lähdin viemään nuorinta poikaani 10v. skimbatreeneihin. Hän ei ollut nähnyt kyseistä autoa ja kerroin hänelle että sen olevan hybridi. Hänen ainoa kysymys oli, mikä appi siinä on ? Poikamme ovat kasvaneet autoperheessä ja tallissa majailee myös harrasteauto, jonka tärkein kysymys on hevosvoimat ja varttimailin ajat. Mutta Z-sukupolven  edustajaa kiinnosti vain, mitä lisäsovelluksia voisi vielä ladata autoon verkon kautta. #wpsm metodin ja M2 Talent Oy:n treeniohjelman ”Ikäluokkien erot” kautta voidaan avata eri sukupolvien suhtautumista elämän tavoitteisiin alla olevan vertailun mukaan, ehkä näistä löytyy vastaus myös Kulkemisen nopeampaan muuttumiseen. Ja onneksi nuo seuraavat sukupolvet ovat pian päättämässä myös autohankinnoista ennen kuin vuosi 2030 koittaa:

generation-e1516349741790.jpg

 

#wpsm on konsulttipalvelu, joka auttaa yrityksiä myynnin, markkinoinnin ja hr haasteissa digimurroksen aikana. Wiki on myös AKL:n kehitysryhmän jäsen

Kulkemisen terveisin Wiki

headcoach #wpsm #m2talent

kariwikholm63@gmail.com

0400884253

 

#fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #mazhr

2 thoughts on “#wpsm Autoilu ja tulevaisuus on muuttumassa, kumpi vaikuttaa kulkemisen muuttumiseen enemmän Fiilis vai Tekniikka ?

Add yours

  1. Ja mitä toi yhtälö tuottaa. Näyttäisi että se vain on.

    1. Itse asiassa vastasit jo itse hyvin kääntämällä kaavan negatiivisen muotoon. Kaikessa johtamisessa on loppujen lopuksi kysymys ihmisten johtamisessa, jossa personaalisuuden takana olevia kompetensseja mittaamalla voidaan saada tiimi toimimaan paremmin, saada itseohjauttumista enemmän aikaiseksi ja oikeat henkilöt heitä vastaaviin tehtäviin. Kysymys on miten tämä fiilis tunnistetaan, johdetaan tai luodaan. Sitä voi tehdä positiivisuuden kautta tai joskus tarvitaan myös tiukempaa managementtia. Huonoimmillaan johtaminen aiheuttaa juuri tuon sinun otsikon kaltaisen tilanteen. Tekniikkaa taas edustaa eri prosessit ja niiden johtaminen vaikka lean menetelmin. Yhteistyö on sitten osa-alue, millä kumppaneiden kautta voidaan saada merkittävää lisäarvoa. Minun teemoina on yhdistää näitä kolmea mallia tuon #wpsm metodin kautta. Kiitos kommentista ja haastamisesta t. Wiki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: