Wiki*s People Sales Managementin metodin ”Fiilis x Tekniikka + Yhteistyö” synty

Kun perustin #wpsm joitakin vuosia sitten, halusin jäsentää omaa johtamistani ymmärrettävään muotoon,  jonka kautta itse koin saavani asiat paremmin esille, tulosta nopeammin aikaiseksi ja ryhmän itsejohtamisen menevän samaan suuntaa, samalla voimalla ja samaan aikaan. Olin ollut vähittäiskaupan palveluksessa eri toimialoilla yli 30 vuotta, mutta haaste ei koskaan hirveästi ollut muuttunut saada enemmän kauppaa aikaiseksi ennen kuin digimurros alkoi vaikuttamaan. Silti ihmisen aito palvelu, arvostuksen voittaminen ja hyväksynnän saaminen ei tule katomaan. Digitaalisuus  tarkoittaa jatkuvaa kehitystä, mutta on myös raadollista viesintää. Mutta ennen digimurrosta  pitää sukeltaa syvemmälle johtamisen ja ihmisen haastamiseen, ymmärtää kompetenssia, ihmisen motivointia ja yhteisten tekemisen arvoa. Olen käyttänyt siinä kaavaa ”Fiilis x Tekniikka + Yhteistyö” jotta digijarkonia tulee paremmin ymmärretyksi.

Kuvahaun tulos haulle nmky

  1. Fiiliksen synty 1973

”Kake, tuletko huomenna Tolarin koululle pelamaan korista, koska sinne tulee joku jenkki opettamaan?” Elettiin vuotta 1973 ja HNMKY:n jenkkivahvistus Gerald ”Jerry” Lee Sr. oli saapunut Haagaan opettamaan mikropojille koripallon alkeita. Tuohon aikaa elettiin suurten sodan jälkeisten sukupolvien ikäluokkia ja lähiöissä oli aika villi meininki. Haagan ja Maunulan jengit ottivat yhteen viikottain ja vanhemmilla oli suuri huoli saada nuoret pois kaduilta harrastusten pariin. Koripallo tarjosi siihen hyvän lähtökohdan ja vanhemmilta tuntui turvalliselta lähettää nuoret ”kristikan” jengiin kuin seuraavan matsiin Pirkkolan suoralle. Namikan tunnus”että he kaikki yhtä olisivat” tuli suoraan jo uskonnolliselta puolelta, mutta antoi ensimmäisiä’ viitteitä siitä, mitä itseohjautuvuus voi tuoda tullessaan. Jerry aloitti harjoitukset opettamalla ”set up heiton”, jonka jälkeen päästiin maistelemaan pelaamista. Mutta heti syntyi ongelma, koska jouduin pelaamaan samaan jengiin Reijon kanssa. Olimme vasta viikko sitten ottaneet yhteen Haagan Elannon takana, mutta nyt minun piti syöttää Reijolle. Miksi en saanut vain heittää ? Apuvalmentaja puuttui peliin ja kertoi, että koko joukkueen etu on tärkeämpi kuin teidän riita. ”Me” olemme se jutun juoni. Tosin emme vieläkään tätä ymmärtäneet ja siihen oli Namikan valmentajilla oma lääke, joka pisti pojat ymmärtämään ja mistä syntyi jopa tavaramerkki. Se oli viivajuoksut, jolla ymmärrys alkoi nopeasti löytymään. 70-luvulla vallalla oleva johtamiskulttuuri oli hyvin autoritäärinen, joka ei tänä päivänä toimi ihmisten johtamisessa tai sitouttamisessa. Esimerkiksi digiviestinnässä autoritäärinen tapa tappaa kaiken kiinnostuksen.  Kuitenkin nuo valmentajat ymmärsivät saada pelaajat löytämään oman roolin, jonka kautta itse sitoutuminen tapahtuisi joukkueeseen. Tähän käytettiin henkilökohtaisia keskusteluita ja kuria, jota yritysmaailmassa tunnetaan tänä päivänä kehityskeskusteluina. Olin oppinut ensimmäisiä jyviä siitä, miten joukkuetta johdetaan. Jerry toi ensimmäisen fiiliksen, set up heitot ja syöttely näyttelivät tekniikan osaa ja yhteistyön merkitys ja se, että antaa tulla johdettavaksi teki meistä isomman yhtälön eli itseohjautuvan tiimin, jota oli helpompi johtaa parempiin tuloksiin. Harjoituksen päätteeksi tuo ujo rillipäinen nuori valmentajan alku tuli antamaan minulle juomapullon. ”Moi Kake, mä olen sitten Henkka”. Olin tietämättäni osallistunut ensimmäisiin Mikrosusijengin harjoituksiin ja tuo apuvalmentaja oli Henrik Dettman, joka tuli muuttamaan paljon vuosien varrella paitsi omaa suhtautumista valmentamiseen ja johtamiseen niin hyvässä kun pahassa, niin myös myöhemmin koko elämäni ja omat uravalinnat. ”Fiilis x Tekniikka + Yhteistyö” jyvät oli istutettu.

Entäs jos valmentajilla olisi jo tuolloin ollut tapa mitata pelaajien personaalisuuden taustalla olevia kompetensseja ja motivaatioita. Kenestä olisi tullut sentteri, takamies tai kenet olisi ollut jo silloin parempi lähettää takaisin kadulle etsimään uusia harrastuksia tai ryhtymään vaikka tuomariksi. Mutta ei mennä vielä asioiden edelle, Kekkonen oli vielä presidentti.

January 11, 2018 Chigaco Tribune: Veteran who coached Dirk Nowitzki and Lauri Markkanen sees similar path for Bulls rookie: The drive. The single-minded focus. The ability to accept coaching and want to get better. http://www.chicagotribune.com/sports/basketball/bulls/ct-spt-bulls-lauri-markkanen-dirk-nowitzki-20180111-story.html

2. Tekniikan synty yhdistettynä Fiilikseen 1972

Kuvahaun tulos haulle hurriganes

”Moi Kake, mennään illalla Räkälän eteen kuuntelee, siellä skulaa joku Hurriganes.”

Seuraavana päivänä ei ollut koristreenejä ja suuntasimme taas kartsalle. Eilisen päivän Set up treenin jalkatyöskentely oli mielessä, mutta se unohtui pian. Saavuimme paikalle Haagan yläostarille, jonka alakerrassa oli nuorisotilan ”Räkälän” treenikämppä. Emme päässeet sisään, mutta ulos alkoi kuulua ”All night long” levyn nauhoitukset. Jokin kolahti päässä ja ymmärsin, että fiiliksen sisällä voi olla todella iso palo. Lisäksi tajusin että vain kolmen hengen bändi voi kuulostaa todella hyvältä, jos se soittaa täydellisesti yhteen. Jäsenten piti lisäksi olla sopivan erilaisia, jotta he pystyivät sopivasti tuomaan lisäarvoa bändille. Hurriganesia kun katsoo jälkeenpäin on vaikea todeta, että bändi olisi ollut tärkeämpi kuin yksi sen jäsenistä. Remu on vääjäämätön Ganesin kunkku, mutta olisiko bändistä noussut niin suurta ilman Cisseä, Albertia ja Ileä. Olisiko Albert palkattu ulkomaille huomattavasti nopeammin, jos olisi tiedetty hänen kaikki piilevät kompentessit  ja tarina olisi muuttunut nopeammin ? Onneksi ei, koska muuten emme olisi kokeneet sitä fiilistä. Myös ilman faneja ei Hurriganes olisi koskaan noussut tietoisuuteen. Hurriganes oli jengin huulilla jo ennen ensi levyä ja vaikka digiviestintään ja facebookkiin oli aikaa. Silti vaikka Harri Holkerin NMT puheluun ja tekstiviestiin oli vielä 19 vuotta, levisi Ganesin suosio kulovalkean tavoin Suomessa. Ymmärsin jo silloin, että 6.pelaaja/Ganesin fani tuo yhtälöön merkittävän lisäyksen.

#wpsm metodin ”+ Yhteistyö” alkoi aueta

Mitäs jos ennen Hurriganesin Roadrunnerin levyä olisi auditoitu prosessi, jotta kaikilla Ganesin jäsenillä olisi ollut selkeä kuva siitä, montako kappaletta tarvitaan levylle ? Onneksi ei, koska ”Get on” biisi ei olisi koskaan syntynyt ja Remu olisi saattanut kehoittaa ”Painukaa h….” Saman hän tosin tiuskahti minulle, kun singahdimme pallokaappiin piiloon  22.4.1973 PHYK:lla

Fiiliksestä joka oli Hurriganesin soundin taustalla Remu kertoo enemmän Iltatähden haastattelussa: ”Vähän Tico-Ticoa messiin” ja Albertin mukaan ”musan tarkoitus on antaa jengille fiilistä että se on haukaa”. Cissen mielestä ”englanti sopii paljon paremmin siihen musaan” Fiilis x Tekniikka + Yhteistyö” löytyi jo silloin Hurriganesin tarinassa ja Suomen Rock elämä ei ollut enää samanlainen seuraavaan kahteenkymmeneen vuoteen.

20.1.2018 Hurriganesin viimeinen keikka: https://www.facebook.com/events/731421160383523/

Get On :  https://www.youtube.com/watch?v=M1pPwnah_eM

3. Yhteistyö liittyy lähemmin metodiin ”Fiilis x Tekniikka”ja Fiiliksen takana oleva inspiraatio aukeaa 1973

20180117_122607 (1)

”Poika, hae niitä Hofnereita kaupasta”

Olin tullut yöllä kotiin ”Räkälästä” ja jäin heti kiinni, koska olin polttanut tupakkaa. Siinä ei paljon fiiliksiä tarvittu, että ymmärsi olevansa kotiarestissa koko viikonlopun. Onneksi seuraavat koristreenit olivat vasta ensi viikolla. Isäni Kay Wikholm k.2012 oli harrastelija taidemaalari joka maalasi elämänsä aikana lähes 100 taulua ja piti joitakin näyttelyitä. Seurasin vierestä hänen työskentelyä ja aloin ymmärtää, että Fiiliksen sisällä oli paljon muutakin. Olin kuvitellut, että ”hyvä duunifiilis” oli yksi selitteinen asia, mutta seuratessani isäni maalausta aukesi yksi ovi lisää. Se oli inspiraatio. Juuri noina levottomina aikoina hänellä oli työn alla ”Hietalahden Telakka” niminen työ, jossa tarkoitus oli kuvata näkymää öljyväreillä Hietalahden telakan edessä niin, että siinä oli sumu mukana. Tuo maalaaminen nappasi Mestarin mukaansa niin, että aika, ihmiset, vuorokauden vaihtelut häipyivät. Erittäin kiusalliseksi minulle tilanteen teki, että jouduin seuraamaan koko prosessia tosi läheltä ja minun rooli oli olla 6. pelaaja eli sikarin hakija läheisestä Elannosta. Loppujen lopuksi tuolle isolle maalaukselle kävi huonosti ja se ei koskaan valmistunut. Mestari otti lopuksi seinämaalaustelan ja veti yli koko maalauksen. Fiilis oli sammunut ja pelkkä tekniikan osaaminen ei tuonut tuota ”sumua” esiin. Varmasti huoli 6.pelaajan toilailusta vaikutti asiaan, mutta opin jälleen lisää tuosta yhtälöstä. Jos Fiilis on nolla, ei huipputekniikka auta. 

 #wpsm metodi ”Fiilis x tekniikka + Yhteistyö” on raaka.

(kuvitustaulu ”Hietalahden telakka 2” Kay Wikholm, öljy 1999)

Seuraavassa blogissa tulen pureutumaan itsensä johtamiseen, paineiden hallintaan ja omien kompetenssien tunnistamiseen sekä myös myynnin arvomaailmassa usein unohdettuun asiaan eli nöyryyteen. Tulemme seikkailemaan rautaesiripun takana koripallon tuomaroinnin parissa sekä italialaisten miesten pukumyynnin perusteiden parissa. Digimurrokseen on vielä aikaa sillä Kekkonen on vielä presidenttinä seuraavan blogin ajan

Kiitän lukijoita, kuulen mieluusti kommenteja ja autan mieluusti avaamaan yrityksien ihmisten fiiliksiä kompetenssien avulla ja auditoimaan yrityksien prosesseja sekä haastamaan kumppanien arvomaailmaa.

rock

Wiki

headcoach #wpsm #m2talent

kariwikholm63@gmail.com

0400884253

#fiilis #tunteet #kompetenssit #prosessi #itseohjautuvuus #digiviestintä #socialselling #henkilöbrändi #digimurros #hr #myynti #markkinointi #crm #tiimityö #yhteishenki #arvostus #johtaminen #mazhr

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: