Luovutuksen valmistelu, pieni osa autokauppaa, mutta suuri lupaus asiakkaalle

Kuluttajakauppa: luovutuksen valmistelu

Featured image

Autokauppa on yksityishenkilölle yksi elämän suurimpia investointeja ja sitä kautta erittäin tärkeä hetki elämässä. Kun kuluttaja on tehnyt päätöksen auton hankkimisista ja päättänyt maksaa siitä ison summan tai tehnyt rahoitussopimuksen, on odotukset saada uusi auto kova. Autokauppiaille autojen luovutus on arkipäivää, mutta se ei saisi olla liian rutiininomaista, jotta ”flow” hetki ei unohtuisi. Jos itse luovutus onnistuu mallikkaasti, on asiakastyytyväisyys yleensä parempi ja sitä kautta voi saada asiakkaan kertomaan vaikka omassa facebookissa hyvästä palvelusta ja viidakkorumpu alkaa pärisee.

Mutta jos luovutuksen valmistelu jää tekemättä tai yhteistyö korjaamon kanssa ei pelitä, voi tilanne kääntyä myöskin katastrofiksi. Tässä HC:n 6 kuumaa vinkkiä luovutuksen valmisteluun:

  1. Aikataulu

Aikataulun valmistelu on ehkä kaikista tärkein kohta, joka pitää varmistaa. Jos auto pääsee myöhästymään luovutushetkellä ja asiakas ei saa siitä tietoa, on asiakastyytyväisyys pilalla ja joskus jopa autokauppa joutuu maksamaan korvausta myöhästymisestä. Tällöin ei luovutuksen valmistelu ole sujunut ammattimaisesti ja myyjä on missannut luovutusjanakohdasta informoimisen riittävän ajoissa. HC muistaa edelleen erään kuuman automallin luovutuksen haasteet, jossa luovutukset menivät yli 1 ½ vuoden päähän. Silti yhtään peruutusta ei saatu aikaiseksi, koska asiakkaat pidettiin koko ajan ajantasalla prosessin etenemisestä. Tosin auton haluttavuus oli kuuminta mahdollista, joka auttoi asiaa.

  1. Yhteistyö korjaamon kanssa

Tätä kohtaa treenattiin yhdessä Metropolian kanssa ”Työnjohtaja 2014” kurssilla ja jostain syystä automyyjien ja korjaamon tiedonkulussa tuntuu olevan usein haasteita. Se, miten seurataan luovutuksen valmistelua korjaamon puolella, on jokaisen autoliikkeen sisäisen prosessin asia, mutta informaation kulkua työnjohdon ja automyynnin välillä ei voi liikaa korostaa.

  1. Yhteistyö pesufirman kanssa

Useissa autoliikkeissä autojen pesut on ulkoistettu ulkopuoliselle yrittäjälle ja sama informaation kulku koskee tätäkin kohtaa. Vaikka pesut tehtäisiin omassa liikkeessä omin voimin, kannattaa myös tähän prosessin vaiheeseen kehittää ajanhallinta työkalu

  1. Yhteistyö sihteerien kanssa

Automyyjillä saattaa olla nippu luovutettavia autoja menossa ulos ja yleensä kullanarvoiset autosihteerit tekevät paperityöt ennen auton luovutusta. HC:n ohje automyyjille on, että kunnioittakaa autosihteereitä ! He tekevät ammattimaista työtä ja ovat yleensä introverttisia ihmisiä, jotka haluavat tehdä paperit ilman virheitä. Silloin liian nopeat luovutukset turhaan kuumentavat välejä, jotka yleensä suoraan heijastuvat luovutuksiin ja asiakastyytyväisyyteen.

  1. Juhlahetken kattaus

Asiakkaalle luovutus on juhlahetki ja odotukset ovat korkealla. Kun auto on valmis, paperit puhtaana automyyjän pöydällä, auto rekisteröity (oikean asiakkaan nimiin), on aika vielä kerran tarkistaa itse auto läpi. Kun kaikki on ok, on aika soittaa asiakkaalle ja sopia luovutushetken kellonaika. On siis aika laittaa kaffet tulille ja ehkä pullaa pöytään.

  1. Luovutuslahja

Tästä asiasta ollaan HC:n uran aikana oltu montaa mieltä, mutta jotta ”flow” hetki saataisiin aikaan, pitäisi asiakas yllättää vielä kerran. Lahja tai huomio ei tarvitse olla iso, mutta pieni yllätys tekee ihmeitä tässä kohdin. Mutta omaa businesta ei kannata pilata ilmaisella ensi huollolla tai ilmaisella sijaisautolla seuraavan huollon yhteydessä vaan parempi hyöty voi syntyä leffalipuilla tai vaikka viinipullolla (saikohan tämän sanoa, ainakaan en sanonut viski…)

Luovutuksen valmistelu on pieni osa autokaupan prosessia, mutta sen kerrannaisvaikutukset asiakastyytyväisyyden puolella voivat olla melkoiset. Tässäkin kohdassa tiimin yhteistyö ratkaisee eniten.

Ei siis alle 24h luovutuksia, jookos, toteaa HC

Blogi julkaistiin facbooissa *Autojengi* sivuilla 13.10.2014

#wpsm, #automyynninkoulutus, #sateenvarjo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: