Tasa-arvoinen työnhaku kuuluu kaikille

Tasa-arvoinen työnhaku kuuluu kaikille

Featured image

Viime aikoina on ollut paljon uutisointia siitä, että jopa 40-vuotiaalla on vaikeuksia löytää työpaikkaa. Samaan aikaan joudutaan eläke-ikää nostamaan ja jokainen meistä suomalaisista joutuu osallistumaan hyvinvointiyhteiskuntamme talkoisiin pidempään. Mutta entä jos keski-ikäinen henkilö tippuu yt-neuvotteluiden johdosta pois vanhasta työpaikasta ja ei ole joutunut hakemaan uutta työpaikkaa vaikka pariin vuosikymmeneen. Shokki työmarkkinoiden muuttumisesta ja digitalisoitumisesta tulee yllätyksenä monelle ja jos ei ole ylläpitänyt omaa työmarkkina-arvoaan, voi työnhakeminen tuntua todella oudolta verrattuna entisiin kokemuksiin. Työmarkkinoilta kuuluu outoja viestejä, jossa ihmiset joutuvat vähättelemään omia taitojaan, ikäänsä, jopa perhe-asioitaan, jotta ei olisi työmarkkinoilla ”liian” pätevä nuorempien joukossa.

Jos ikää on mittarissa yli 55 vuotta ja vaikka koulutukset olisi kunnossa, voi pitkäaikaistyöttömyys olla hyvinkin todellisuutta. Tätä kipeää aihetta on puitu aivan liian vähän viimeaikaisten eläkemuutoksia tehtäessä ja se tulee olemaan iso haaste yhteiskunnalle. Yksi eritysryhmä työnhakijoiden markkinoille ovat Suomeen muuttaneet maahanmuuttajat, jotka ovat saaneet kansalaisuuden, mutta kielitaito puuttuu. Taustalla saattaa olla hyviä työkokemuksia entisessä kotimaassa ja korkeakoulututkintoja, mutta jos kielitaito puuttuu, ei työnhaku lähde kunnolla liikkeelle edes paikallisessa työvoimakeskuksessa.

Opiskelijat ovat työmarkkinoilla kohtuullisen hyvin kysyttyä tuoreen pätevöitymisen takia, mutta rekrytointitilanteessa työkokemuksen puuttuminen on haaste ja henkilöiden piilossa olevat kompetenssit eivät välttämättä aukea työhakemuksien ja lyhyen cv:n kautta. Työhaastattelussa saattaisi profiili aueta, mutta miten päästä edes sinne asti, jos hakijoita on jopa tuhansia ja opiskelijalla ei ole työkokemusta ?

Viimeisten tilasto elokuulta 2014 kertoo, että Suomen työttömyysaste oli 7.4 %, kun samaan aikaan työllisiä työntekijöitä oli 2.4 miljoonaa suomalaista. Isompi ongelma työhakijoille kuitenkin on se, että jopa ¾ kaikista työntekijöistä on ilmoittanut jossain määrin hakevansa uutta työpaikkaa. Silloin jos on jäänyt työttömäksi, ei osaa kieltä, on maahanmuuttaja, yli 55-vuotias tai ei muuten ole riittävän aktiivinen on työnsaamisen ennuste kovin huono.  Samaan aikaan rekrytointitavat ovat muuttuneet radikaalisesti ja voidaan jopa puhua, että koko rekrytointimarkkina on siirtynyt verkkoon. Silloin jos ihmisellä ei ole linkedin profiilia, hänen työllistymismahdollisuudet ovat 31 %. Jos työtön ei ollenkaan käytä digitaalisia apuvälineitä ja jätä sähköistä jalanjälkeä itsestään, vaan luottaa puhelimeen ja sähköpostiin, hänen työllisyysmahdollisuus on enää 10 %.

Me M2 Talent OY:ssä ajattelemme asioista hieman toisin ja uskomme, että ihmisen kompetenssit ja motiivit pitäisi ratkaista ennen varsinaista cv-taustaa. Olemme kääntäneet työllisyyden jäävuoren ylösalaisin ja uskomme digitaalisuuden muuttavan työmarkkinan tällä vuosikymmenellä kokonaan. Teemme yhteistyötä tällä hetkellä useiden kaupunkien työllisyyspalveluiden kanssa tunnistamaan työnhakijoiden profiilit paremmin sekä myöskin valmentamalla työnhakijoita M2 Talent Akatemian ”Fiilis x Tekniikka = Uusi työpaikka” koulutuksilla. Viimeisin M2 koulutus on Mediakoulutus maahanmuuttajille, jotta he pärjäisivät paremmin suomalaisessa yhteiskunnassa. Tässä koulutuksessa on mukana yhteistyökumppanina Galimatias Oy, joka huolehtii suomenkielen tärkeydestä työnhaussa.

Myös opiskelijoiden coachaus on syksyn ohjelmassa ja M2 Talent Oy on mukana 7.10 Laurean järjestämillä ”Network to Get Work” tapahtumassa CV ja Linkedin klinikoilla sekä opiskelijoille suunnatulla ”Match2Talent” kompetenssien tunnistamismenetelmällä.

Jos sinun mielestä tasa-arvoinen työllisyys kuuluu kaikille ja haluat lisätietoja, kerromme mielellemme lisää

Kari Wikholm Head Coach WPSM 0400884253, kari.wikholm@m2talent.fi, www.m2talent.fi

#rekry, #työnhaku, #työllisyyskoulutukset, #suominousuun, #wpsm, #m2talent

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: