Digityöllistymiskurssin saldoa; pitääkö CV olla kuvalla vai ilman ?

Digityöllistymiskurssin saldoa; pitääkö CV olla kuvalla vai ilman ?

28.5.2014

Kuvalla vai ilman?

Olin tänään kollegani Janne Vainion kanssa valmentamassa nuoria tukityöllistettäviä digitaalisen työnhaun perusteisiin. Vaikka pidämme itseämme vahvana mobiilin ja digitaalisen infrastruktuurin sekä palvelumaailman pioneereina, ei nuorten diginatiivien eteen heittäytyminen ole lähtökohtaisesti pelkkää voittokulkua. Nuoret Y- ja Z-sukupolven korkeasti koulutetut kuuntelijat ovat todennäköisesti nykypäivänä digitaalisilta kansalaistaidoiltaan meitä X-sukupolven pioneereja valveutuneempia.

Digital JobsYhdeksi valmennuspäivän kuumista keskusteluista nousi kysymys ”Kuvalla tai ilman?”. Onko oman valokuvan liittäminen CV:n yhteyteen pakollista, vapaaehtoista tai tapauskohtaista. Asiaa voisi lähteä tarkastelemaan vaikkapa digitaalisen profiilin kautta. LinkedIn-palvelun oman statistiikan mukaan profiilikuvan käyttäminen tekee omasta sivusta seitsemän kertaa luetumman kuin kuvattomat verrokit. Tunnustan myös itse lukevani kuvallisia profiileja mieluummin kuin niitä kuvattomia siinä rinnalla.

Digitaalisessa visuaalisessa maailmassa kuvan käyttö on standardi ja kuvan käyttämättömyys poikkeus. Miten tämä on CV:n kanssa? Olen kuullut, että joissain CV:n virittelyyn tähtäävissä neuvoissa kuvan käyttäminen kielletään ehdottomasti. Kuvan käyttäminen saattaa muuttaa objektiivisen valintatilanteen subjektiiviseksi ja maailmaan mahtuu varmasti niitä heikkoja valintaprosesseja, joissa asiakirjoja käsittelevät enemmän tai vähemmän syrjivällä tavalla suhtautuvat henkilöt. Erityisesti tilanteissa joissa yhden CV:n käsittelyyn käytettävä aika lasketaan sekunneissa, tehdään karsintaan johtavat valinnat usein väärin perustein.

Digitaaliset rekrytoinnin prosessit tulevat jatkossa lisäämään valintamenetelmien syrjimättömyyttä. Kysymys kuvalla vai ilman ei oikeastaan ole relevantti silloin, kun rekrytointiprosessissa keskitytään henkilön pätevyydestä ja sopivuudesta kertoviin mitattaviin suureisiin. Itse kannustan kaikkia CV:tä viritteleviä ehdottomasti käyttämään omaa valokuvaa ansioluettelon yhteydessä. Oma kuva antaa asiakirjalle kirjaimellisesti kasvot ja tekee siitä inhimillisemmän. Oletko itse samaa vai eri mieltä ?

T. HC WPSM yhteistyössä M2Talent Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: